Bu meetup’ımızda Osman Cabi kullanıma yeni sunulan FileMaker 18’den bahsetti, geliştiriciler ve son kullanıcılar için yapılan iyileştirmelere değindi. Başlıca XML dosya yapısı, import arayüzü ve güvenlik bölümü olarak sayabileceğimiz yenilikleri anlattığımız videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz:
Bu meet-up’ımızda Mehmet Cabi hocamız metin ve tarih fonksiyonlarını anlatıyor.
FileMaker’da fonksiyonlar, Türk Dili Kurumu’nun ifadesiyle “işlevler”, formüllerde kullanılır. Bir formül yazılırken toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi temel matematiksel işlemlerin yanı sıra fonksiyonlar da kullanılır. FileMaker’da günümüz itibariyle 285 farklı fonksiyon mevcuttur. Bu bölümün konusu ise yazının girişinde bahsettiğimiz gibi metin fonksiyonları/text functions ve tarih fonksiyonları/time functions.
Bu haftaki meetup’ımızda Gizem Yılmaz Çelik; “Betik Komutları”nı anlatıyor. Script (Türkçe adıyla betik), bildiğiniz gibi tekrarlayan veya zor görevleri otomatikleştirmek için tanımlanan bir veya birden fazla komut dosyasıdır. Betik komutlarını temelde dokuz farklı bölüme ayırabiliriz; kontrol, alanlar, navigasyon, düzenleme, kayıtlar, bulunan kayıtlar, pencere yönetimi, kullanıcı hesapları ve dosyalar. Meetup videomuzu aşağıdan izleyebilir, videoda değindiğimiz konuları incelemek için videonun altındaki listeye bakabilirsiniz.
Liste:
Kontrol Betik Adımları: -Set Variable -If/Else If/End If -Allow User Abort -Set Error Capture -Perform Script -Perform Script On Server -Exit Script -Halt Script -Loop/Exit Loop If/End Loop
Alanlarla İlgili Betik Adımları: -Set Field -Replace Field Contens -Export Field Contens -Insert File -Insert From URL
Navigasyon Betik Adımları: -Go To Field -Go To Object -Go To Layout -Go To Record/Request/Page -Go To Related Record -Go To Portal Row -Enter Find Mode -Enter Browse Mode -Enter Preview Mode
Bu haftaki meetup’ımızda Gizem Yılmaz Çelik; FileMaker Data Migration Tool yani FileMaker Veri Aktarım Aracının avantajlarını, gerekli terimleri ve kullanımını anlattı. Ayrıntılı bilgi için videomuzu izleyebilirsiniz:
Bu meetup’ımızda Gizem Yılmaz Çelik; runtime çözümler, runtime uygulama ile FileMaker Pro Advanced arasındaki farklar, runtime uygulama oluşturma ve tam erişim ayrıcalıklarını kaldırma hakkında önemli bilgiler verdi.
FileMaker üzerinde butonlarda, sekmelerde, sıralama işlemlerinde, layout geçişlerinde kısacası hemen her yerde kullandığımız scriptlerin doğru ve tam çalışmaması ile ilgili olarak yaşadığımız sorunları, scripti adım adım/satır satır çalıştırarak tespit edebilir ve çözüme ulaşabiliriz. Bununla ilgili olarak FileMaker’ın Tools menüsünde Script Debugger’ı çalıştırmamız ve ilgili scriti işaretlememiz gerekir.
Beşinci meetup’ımızın konusu, Osman Cabi’nin anlatımıyla “FileMaker’da Global Alanlar”. Global ve lokal alanlar arasındaki farkın bilinmesi ve aktif olarak dikkatli bir şekilde kullanılması önemli bir konu.
Dördüncü meetup’ımızda JSON datalar, .NET’te web servis oluşturma, HTML dilde oluşturulmuş bir tabloya ait verileri JSON’a çevirme, web teknolojileri ve uygulama örneği olarak da döviz kurları servisine FileMaker ile bağlanarak kur bilgilerini JSON data olarak elde edip JSON veri türünü ayıklama hakkında konuştuk.